Negril
Negril

Negril - Feel alright and relaxed

De fantastische stranden, het kristalheldere water, de spectaculaire kliffen en een zeer ontspannen sfeer maakte uit het eens afgelegen westelijke gebied een geliefde vakantieregio in Jamaica.         

Negril, een voormalig vissersdorp en ex-hippie plek, is vandaag het toeristische centrum in het westen van Jamaica. Laagbouw hotels en resorts, villa’s, kleine pensions, clubs en strandbars strekken zich uit langs van het poederwitte strand. Voor ontspanning zorgen de relaxte bewoners en hun reggae-ritmes.

Seven Mile Beach

Negril heeft het langste strand in Jamaica, 11 km lang. De golven van het turquoise water rollen zachtjes op het poeder witte zand van Seven Mile Beach. Palmbomen bieden schaduw, bars nodigen uit om drankje te nuttigen en strandclubs bieden bijna alle watersporten; waterskiën, kajakken, parasailen, catamaran zeilen, duiken, snorkelen en glazen bodemboten. 

 

West End Negril en vuurtoren

Aan West End, het rots gedeelte van Negril, bevinden zich een groot aantal kleinschalige (boetiek-) hotels, souvenirwinkels, bars en restaurants. Een markant punt is de vuurtoren van Negril, gebouwd in 1894, en ligt bij het meest westelijkste puntje van Jamaica. Bezoekers hebben een prachtig uitzicht op de kliffen en de Caribische zee.

 

info Icon

Rick’s Café

Uitgeroepen tot een van de top 10 bars ter wereld - Rick's Café in Negril is zeker een absolute hot spot in Jamaica voor een spectaculaire zonderondergang en om van lokale cocktails en het bier Red Stripe te genieten. Voor adembenemend vermaak, zorgen moedige Jamaicanen die van de rotsen in de azuurblauwe zee duiken. Life reggae muziek zorgt verder voor een gezellige en aanstekelijke ambiance.

Mayfield Falls

Ongeveer op een uur landinwaarts van Negril zijn de Mayfield Falls. Ze zijn niet de grootste, maar voor velen wel de mooiste watervallen van Jamaica. Onder leiding van lokale gidsen maken bezoekers een wandeling door de jungle en waden door de rivier en de watervallen. Waterschoenen met ruw profiel zijn noodzakelijk.

Blue Hole Mineral Spring

In zuidoostelijke richting van Negril vormt een diep gat in het kalksteen een natuurlijk zwembad met mineraal water. Moedige zwemmers springen van de rand naar het ongeveer 10 meter lager gelegen water. De minder moedige zwemmers dalen af via een ladder om in het glinsterende blauwe water te ontspannen.

Great Morass

In het achterland van Negril bevindt zich de Great Morass, een groot moerasgebied met krokodillen, vlinders en talrijke vogelsoorten.

 • Black River
  Black River
 • Ricks Cafe
  Ricks Cafe
 • Negril
  Negril
 • West End Negril
  West End Negril

De Zuidkust - ver weg van de toeristen resorts

Het zuiden trekt met zijn bergachtige hooglanden, droge kustdelen en stille baaien vooral natuurliefhebbers en vakantiegangers, die het oorspronkelijke Jamaica zoeken en kleine onspectaculaire avonturen willen beleven.

Uitgestrekte moerasgebieden, rivieren, weelderige weiden, bijna onvruchtbare savannen met cactussen, afgelegen stranden, het landschap in het zuiden van Jamaica biedt een grote natuurlijke diversiteit.

Black River / YS Falls

Black River

De stad Black River ligt aan de monding van de gelijknamige rivier. In het centrum zijn nog enkele vakwerkhuizen met uitgebreide arcades uit de bloeiperiode van het dorp in de 19de eeuw. De meeste bezoekers komen hier voor een boot safari op de Black River. De boten varen voorbij aan uitgestrekte rietvelden, waterhyacinten en door een mangroven-straat. Het water lijkt door de pikzwarte moerasondergrond erg donker, maar is juist kristalhelder. De rivier huisvest vele vogel- en reigersoorten en ongeveer 550 krokodillen.

YS Falls

Ten noordoosten van de stad Black River zijn de pittoreske YS Falls, die op een privé landgoed liggen. Het water valt over 7 waterterrassen. Lokale gidsen tonen de beste badplaatsen en helpen je als je als Tarzan of Jane met lianen wilt zwaaien of van de rotsen wilt springen. De avontuurlijk ingestelde toerist kan hier ook ziplinen. Verder zijn er waterpoelen, zwembaden, een restaurant en vliegen er vele kolibries rond.

info Icon

Bamboo Avenue

De weg van de Black River naar het binnenland loopt net na Middle Quaters, bekend vanwege de verkoop van gepeperde garnalen, over in de Bamboo Avenue: hier vormt de reuzen bamboe met buigzame stengels over een afstand van meer dan vier kilometer een schaduwrijke tunnel. Zelfs overdag is het raadzaam om het de lichten aan te rijden. Het is een populair foto-motief.

Mandeville

In het heuvelachtige landschap rond de 650 m hoge stad in het zuidelijke binnenland bloeien koffie, cacao, fruitbomen en specerijen, terwijl uit de roodachtige grond bauxiet wordt gedolven. In de 19de eeuw woonden in Mandeville vele Britse soldaten, die hier van de koelte van de bergen genoten. Uit deze tijd stamt ook het beroemde Mandeville hotel, een van de oudste hotels van Jamaica, en de Manchester Golf Club, de oudste van Jamaica. 

Lovers Leap

Lovers Leap

Tussen de stranden van Treasure Beach en het vissersdorp Alligator Pond ligt op steile kliffen de vuurtoren Lover's Leap. De legende zegt dat hier twee verliefde slaven hand in hand de dood insprongen, omdat zij niet bij elkaar mochten blijven. Van de meer dan 500 m hoge rots heeft men een spectaculair uitzicht op de blauwe zee en het droge savannenlandschap.

 • Appleton Estate
  Appleton Estate
 • Bamboo Avenue
  Bamboo Avenue
 • YS Falls
  YS Falls
 • Vriendelijke Jamaicaanse krokodil
  Vriendelijke Jamaicaanse krokodil
 • Pelican Bar
  Pelican Bar

Appleton Estate Jamaica Rum en Pickapeppa Factory

Uit het zuiden van Jamaica komen enkele bekende delicatessen van het eiland. Ten noordoosten van Black River ligt te midden van uitgestrekte suikerrietvelden, de oudste rumdistilleerderij van het Engelssprekende Caribische gebied. Tijdens de rondleiding op het terrein van Appleton Estate, nu de grootste distilleerderij van Jamaica, bezoekt men het meer dan 250 jaar oude herenhuis, de ovens en pakhuizen vol rum vaten. Aan het einde van de tour is er een proeverij.

Probeer ook de beroemde, zeer pittige Pickapeppa saus, die ten noorden van Mandeville wordt gemaakt. Het bestaat alleen uit natuurlijke ingrediënten, is verrijkt in eiken vaten en smaakt nog steeds hetzelfde als 100 jaar geleden.