Devon House
Devon House

Kingston - de pulserende hoofdstad van Jamaica

In Jamaica' s dynamische hoofdstad aan de zuidoostkust leven rond 696.773 mensen (Statinja 2018). Tezamen met de omliggende dorpen en steden is het de grootste Engelssprekende stad in het Caribische gebied en komt tot ongeveer een miljoen inwoners. Het is het politieke, economische en culturele centrum van de regio en een belangrijke handelshaven voor het hele Caribische gebied.

info Icon

Wist je dat?

Jamaicanen elke zondagavond naar de Kingston Dub Club gaan om te genieten van de muziek en tegelijk een prachtig panorama hebben van Kingston, zijn koloniale gebouwen, de binnenhaven en de kust.

Devon House

Geschiedenis, kunstnijverheid en het beste ijs van Jamaica zijn te vinden in het park rond Devon House. Jamaica’ s eerste donkere miljonair, George Stiebel, liet het klassieke Herenhuis in 1881 bouwen. Het is nu een museum met meubels en schilderijen uit de 19e eeuw, die het bevoorrechte leven van die Victoriaanse tijd vertellen. In de voormalige handelsgebouwen zijn nu ambachtelijke en souvenir winkels, restaurants, cafés en de beste ijssalon van Jamaica gevestigd.

Bob Marley Museum

Vanuit Kingston begon de reggae zijn triomftocht over de hele wereld. In het district New Kingston was dit ooit het woonhuis van Bob Marley, de belangrijkste vertegenwoordiger van reggae. Tegenwoordig is het 't Bob Marley museum, volledig gewijd aan zijn leven. In het Bob Marley Museum zijn talrijke memorabilia van Marley's leven, waaronder zijn platina lp’s en dvd’s, enkele ongebruikelijke gitaren en een replica van het arme huisje waar Marley ooit woonde.

Bob Marley Museum
Bob Marley Museum

National Gallery

Gelegen aan de havenpromenade, biedt de National Gallery een interessant overzicht van Jamaicaanse en Caribische kunst. De focus van de permanente tentoonstelling van het museum is moderne en hedendaagse schilderijen, tekeningen en sculpturen. Met de verkoop van reproducties, boeken en ambachtelijke kunst ondersteunt de museumwinkel de lokale kunstenaars.

Hope Botanical Gardens

Aan de rand van New Kingston zijn de Hope Botanical Gardens. Met een oppervlakte van 81 hectare is het de grootste botanische tuin van het Caribische gebied. Hier groeien bijna alle tropische planten van Jamaica en het Caribische gebied - zoals orchideeën, bougainvilles, kokospalmen en de Jamaicaanse nationale boom, de hibiscus "Blue Mahoe". De bloemen van de Blue Mahoe openen in de ochtend met een gele kleur en veranderen tot de avond hun kleur in oranje en dieprood.

 • Giddy House - Port Royal
  Giddy House - Port Royal
 • Kingston National Heroes Park
  Kingston National Heroes Park

Port Royal

Aan het einde van de natuurlijke haven van Kingston, ongeveer 20 km van het stadscentrum, ligt Port Royal, nu een ontspannen vissersdorp met enkele goede restaurants – maar ook met een spannende geschiedenis. In de 17e eeuw was Port Royal, een favoriete plek voor kooplieden en piraten - waaronder de beruchte Henry Morgan – en een van de rijkste havensteden van het Caribische gebied. In 1692 werd de stad getroffen door een gewelddadige aardbeving en tsunami en verzonk het grootste deel in de zee. Fort Charles overleefde en er is nu een interessante tentoonstelling over de geschiedenis van Port Royal. Bezoek ook het in het zand verzonken en schuine "Giddy House". Port Royal is ook bekend als filmlocatie voor "Pirates of the Caribbean” en de eerste James Bond film “Dr No”.

Port Antonio – Jamaica unplugged

De kleine havenstad staat gelijk aan rust, ontspanning en natuur en is de uitvalsbasis van individuele toeristen voor excursies in de regio.

Rijk ingerichte villa's getuigen van de tijden toen Port Antonio Jamaica' s belangrijkste haven was voor de bananenexport als ook de vakantiebestemming was voor prominente filmsterren zoals Errol Flynn en muzikanten zoals Harry Belafonte. Op de bruisende “Musgrave-markt” in het centrum, is er de lekkernij "da jelly", bevroren kokosnoot sap.

Blue Lagoon

De blauwe lagune ten oosten van Port Antonio speelde in de films "The Blue Lagoon" en "Cocktail " een hoofdrol. Bezoekers kunnen daar net als Brooke Shields en Tom Cruise in het blauwe water zwemmen. De lagune, met een bijna ronde vorm, is verbonden met de zee en wordt ook gevoed door onderaardse zoetwaterbronnen. De oevers zijn bedekt met tropische vegetatie, bloeiende planten en struiken.

Frenchman's Cove

Ten oosten van Port Antonio bevindt zich deze idyllische en afgelegen baai met wit fijn zandstrand. Tropische begroeide rotsen omsluiten deze baai, dat als locatie en natuurlijke achtergrond heeft gediend voor verschillende films en reclames.

Blue Mountains

De machtige Blue Mountains vormen het achterland van Port Antonio met als hoogste punt de Blue Mountain Peak (2256m).

Samen met de oostelijk gelegen John Crow Mountains, vormen zij het grootste Nationale Park van Jamaica, dat in 2015 een UNESCO werelderfgoed is geworden.

De Blue Mountains behoren volgens Wereld Natuur Fonds (WNF) door het grote aantal endemische, dus alleen daar voorkomend, dier- en plantensoorten als een van de meest waardevolle biologische habitats op aarde.

Enkele fiets- en wandelpaden doorkruisen de hooggelegen bergtoppen van de 45 km lange in het oosten gelegen bergketen, dat zijn naam te danken heeft de blauwige sluier van mist. Het is ook het is ook het tehuis van de grootste vlinder van het westelijk halfrond, Giant Swallowtail Butterfly. Probeer ook zeker de Blue Mountain koffie, een van de beste koffievariëteiten ter wereld. 

info Icon

Rio Grande Rafting

In het achterland van Port Antonio bevindt zich de Rio Grande Valley, een tropisch rivierlandschap, dat kan worden verkend op een bamboevlot. Een meer dan twee uur durende en 10 km lange tocht over de Rio Grande langs tropisch begroeide kloven, langs zandbanken en kleine dorpjes. Er zijn onderweg verschillende haltes om te zwemmen en te picknicken.

 • Rio Grande
  Rio Grande
 • Blue Lagoon
  Blue Lagoon
 • Trident castle
  Trident castle
 • Frenchmans Cove
   Frenchmans Cove

Boston Bay

Het kleine stranddorp ten oosten van Port Antonio wordt beschouwd als de bakermat van de typische Jamaicaanse jerk gerechten. Daarvoor wordt vlees (meestal kip of varken) gemarineerd met een speciaal kruidenmengsel, waaronder Jamaica-peper, kaneel en nootmuskaat, en dan langzaam boven het vuur gegrilld. De Maroons, afstammelingen van de bevrijde en gevluchte slaven, zouden met de Jerk-keuken in de 17de eeuw zijn begonnen.