Montego Bay
Montego Bay

Montego Bay - Belangrijkste toeristische centrum van Jamaica

Het bekendste toeristische centrum van Jamaica – nergens op het eiland is er zoveel toeristische infrastructuur – ligt aan een grote baai aan de noordwest kust.

Achter de vele stranden lokt het roerige en het typisch Jamaicaanse stadscentrum van MoBay, zoals de Jamaicanen liefkozend de op twee na grootste stad noemen, met een mix van oud en nieuw. Hier staan moderne gebouwen naast houten hutten, zijn golfbanen, de strandclubs en de festivals zorgen in en rond Montego Bay voor afwisseling en plezier, net zoals markten en restaurants. 

Hip Strip en Doctor's Cave Beach

Op korte afstand van Sangster International Airport (MBJ), waar de meeste toeristen landen, loopt de “Hip Strip” langs de kust richting het centrum. Hier bevinden zich verschillende restaurants, bars, hotels, winkels en clubs. Daartussen bevindt zich ook Doctors Cave Beach, dat bekend staat voor de goede waterkwaliteit, het witte zandstrand en de uitstekende ligging in een beschutte baai. 

Plantage huizen

13 km ten oosten van MoBay bevindt zich een van Jamaica’ s beroemdste plantage huizen. De imposante Rose Hall Great House werd gebouwd tussen 1770 – 1780 en aan het einde van 60er jaren van de vorige eeuw gerenoveerd. De legende zegt dat hier nog steeds de geest van Annie Palmer rondzweeft, ook wel de “Witte Heks” genoemd, die aan het begin van de 19de eeuw drie van haar echtgenotes en verschillende slaven vermoordde.

Enkele kilometers verder in oostelijke richting ligt het stijlvolle Greenwood Great House, dat tussen 1780 – 1800 werd gebouwd en beschikt over een bibliotheek en een kamer met verschillende antieke instrumenten. Hoog gelegen op een heuvel heb je vanaf de veranda een 180-graden uitzicht.

Falmouth

In Falmouth, 37 km oostelijk van Montego Bay, getuigen de elegante gebouwen van de rijkdom van de voormalige suikerriet haven. Tegenwoordig lokken de markt handelaren, de lokale bewoners, de toeristen en de cruise passagiers naar het centrum van de stad. Nabij zijn enkele top attracties zoals bamboevlotvaren op de rivier de Martha Brae, rumproeven bij Hampton Rum Estate en de Luminous Lagoon. 's Nachts zwemmend in de lagune word je verlicht; de daarin levende fosforescerende organismen geven licht af als deze worden bewogen en aangeraakt.

Cockpit Country

Ten zuidoosten van Montego Bay ligt Cockpit Country, een 1300 km2 groot gebied met vele vreemd gevormde rotspunten, kalkformaties, grotten en waterbronnen. Het dichte regenwoud als ook de onderaardse grotten en gangen dienden in het verleden als toevluchtsoord voor gevluchte en vrijgelaten slaven. Cockpit Country herbergt het grootste aantal planten en dieren van Jamaica.  

 • Cockpit Country
  Cockpit Country
 • Kindervriendelijk Jamaica
  Kindervriendelijk Jamaica
 • Falmouth
  Falmouth

Ocho Rios - het groene hart van Jamaica

In het midden van Jamaica’ s noordkust ligt Ocho Rios. Dit is na Montego Bay de door toeristen meest bezochte stad van het eiland als ook de belangrijkste cruisehaven van Jamaica.

De kleine stad loopt vanaf de voet van de tropisch begroeide heuvels langs een grote baai met witte zandstranden naar rotspartijen met daartussen kleinere baaien. Watersporten, (beperkt) uitgaan en shopping zijn volgens de lokale mensen erg belangrijk.

Dunn’s River Falls

Vijf kilometer ten westen van Ocho Rios bevinden zich de Dunn’ s River Falls, die gelden als een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Jamaica. Het water stroomt over een lengte van 183 m en hoogteverschil van ca 50 m via verschillende watervallen en waterterrassen, voordat het uiteindelijk op het strand valt en de zee instroomt. Als toerist beklim je de waterval vanaf het strand tot de top.

Mystic Mountain Park

Ten westen van Ocho Rios ben je ook direct in het regenwoud. De Sky Explorer – stoeltjes lift -  brengt de toeristen naar de top van de 213 m hoge heuvel. Dit is centrale punt van waar je met een bobslee achtbaan het dal in kunt glijden, het geeft het gevoel als in de film “Cool Runnings”. Het is ook het startpunt van twee zipline banen en je kunt kolibries bekijken bij de “Hummingbird Garden”. Verder is er een restaurant, zwembad en uitkijktoren met uitzicht over de hele regio.

 • Green Grotto Caves
  Green Grotto Caves
 • Irie Blue Hole
  Irie Blue Hole
 • Golden Eye Resort
  Golden Eye Resort
 • Mystic Mountain
  Mystic Mountain
 • Dunn's River Falls
  Dunn's River Falls
 • Omgeving Ocho Rios
  Omgeving Ocho Rios

Shaw Park Gardens

Boven Ocho Rios bevindt zich in een tien hectaren groot tropisch gebied met aangelegde tuinen, zeer oude bomen en een waterval. Vanaf dit park heb je een mooi uitzicht op de stad.

Nine Mile

Landinwaarts ligt Nine Mile, een klein dorp op 45 min rijden door de tropische omgeving van Ocho Rios. Hier werd Bob Marley geboren en ligt hij ook begraven. Het is een bedevaartsplaats voor reggae liefhebbers en Rastafari.

info Icon

James Bond Beach

In de villa Golden Eye heeft schrijver Ian Fleming de meeste van zijn James Bond romans geschreven. De villa is tegenwoordig een luxe hotel, gelegen op ca 25 km ten oosten van Ocho Rios, aan de rand van het kleine vissersdorp Oracabessa. James Bond Beach ligt er naast en dat was in 1962 film locatie voor de film Dr. No.  

Green Grotto Caves

Richting Runaway Bay en Discovery Bay, waar Columbus in 1494 voor het eerst aan land kwam, bezoek je bij Green Grotto Caves de bizarre wereld onder de grond. Vroeger schuilden de gevluchte slaven hier tussen de stalagmieten en stalactieten en in de eindeloze gangen. Op ongeveer 37 m diepte bevindt zich een kleine lagune waarin blinde vissen zwemmen.

Firefly

Ten oosten van Ocho Rios, tussen Oracabessa en Port Maria, ligt villa FireFly (vuurvliegje). Het was de woning van de Britse schrijver en acteur Noel Coward op de top van een 300 m hoge heuvel met een panoramisch uitzicht over de kust, de eilanden en de tropische omgeving.