Blue Mountains
Blue Mountains

Jamaica, the land of wood and water

Weidse droomstranden, tropische bossen, majestueuze bergen en het hele jaar zon - alles wat je van een Caribische vakantie kunt verwachten, dat heeft Jamaica je te bieden.

En nog veel meer. Naast de strandvakantie liefhebbers trekt Jamaica steeds meer actieve vakantiegangers en natuurliefhebbers die het binnenland intrekken voor de onherbergzame berglandschappen. Er zijn redenen genoeg om op het eiland van de Reggae, Rum en Rastafari, van Bob Marley en Usain Bolt, verliefd te raken. Met ongeveer vier miljoen bezoekers per jaar, is Jamaica een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in het Caribische gebied.

Geschiedenis

De eerste bewoners van Jamaica, de uit Zuid-Amerika geëmigreerde Taínos, noemden hun eiland "Xaymaca" - land van hout en water. Als je de bossen in het bergachtige binnenland van het eiland, de lange kustlijn en de vele rivieren aanschouwd, dan past die beschrijving vandaag de dag nog steeds.

Nadat Columbus Jamaica in 1494 had ontdekt, kwamen de eerste Spaanse bewoners. Vele jaren vochten de Spanjaarden, de Engelsen en de Fransen om het eiland tot in 1655 de Engelsen de strijd definitief wonnen. Tot in het begin van de 19de eeuw was Jamaica een belangrijk steunpunt van Engeland voor de slavenhandel. De Britse overheersing werd in 1962 beëindigd met de onafhankelijkheid van Jamaica.

Bevolking

De 2.727.503 inwoners van Jamaica (Statinja 2018) hebben vele etnische en culturele achtergronden. Het motto van Jamaica “Out of many, one people” - uit velen een volk -, weerspiegelt de nationale eenheid en de diversiteit. De grootste stad van het eiland is de hoofdstad Kingston met 696.773 inwoners (Statinja 2018).

Greathouse Good Hope
Greathouse Good Hope

Taal

De officiële taal van Jamaica is Engels, maar onderling spreken de Jamaicanen het liefst Patois. Dat is een mix uit Afrikaanse dialecten, Engelse, Spaanse en Franse woorden. “Jeh mon of yah mon!” betekent “duidelijk, oké” - met deze uitdrukking maak je snel vrienden in Jamaica.

Geografie

Jamaica ligt in het noordwestelijk deel van de Cariben, ten zuiden van Cuba; het behoort tot de Grote Antillen. Jamaica is met een oppervlakte van 10.991 km2 (ca. 27% van Nederland en ca. 36% van België) het op twee na grootste eiland van de Grote Antillen en ligt in het noordwestelijke deel van de Cariben, op circa 145 km ten zuiden van Cuba. Van oost naar west is het 235 km en van noord naar zuid tussen de 35 km en 80 km. De kust van Jamaica heeft een lengte van 1022 km. Het eiland heeft een vulkanische oorsprong. Het gebergte in het binnenland bereikt in het oosten een maximale hoogte van 2256 m, de Blue Mountain Peak.

Weer

In Jamaica is ‘t het hele jaar warm. Aan de kust heerst een tropisch maritiem klimaat met temperaturen tussen 25 – 33 graden. De passaatwinden zorgen voor een aangenaam briesje. In het hoger gelegen binnenland liggen de temperaturen tussen 15 – 22 graden, alleen in de Blue Mountains kan het koeler worden. De regenseizoenen zijn van mei-juni (kleine) en van september – november (grote). De minste regen valt in december – april, dan is het hoogseizoen in Jamaica. Voor het hele Caribsiche gebied, oostelijk Verenigde Staten en Mexico is het orkaanseizoen de periode juni - november. De enige orkanen die Jamaica frontaal raakten waren Charlie (1951) en Gilbert (1988).

Vliegverbindingen

Directe vluchten vanuit Europa naar Jamaica duren ongeveer 10 uur.

Jamaica beschikt over twee internationale luchthavens. De meeste toeristen, die hun vakantie doorbrengen aan de noord- en westzijde van Jamaica, vliegen aan op Sangster International Airport (MBJ), drie kilometer ten oosten van Montego Bay. In het zuiden, op 21 kilometer van Kingston, bevindt zich Norman Manley International Airport (KIN). Kleinere vliegtuigen, veelal privé charters, kunnen landen op de nieuwe luchthaven van Ocho Rios, Ian Fleming International Airport (OCJ).

Directe vluchten van Europa naar Jamaica (april 2020)

TUI fly Nederland

TUI fly België

Condor 

Neos

Andere vliegverbingen: 

Delta Air Lines (via de VS) 

American Airlines (via de VS) 

United Airlines (via de VS) 

British Airways (via London Gatwick) 

Virgin Atlantic (via London Heathrow

Air Canada (via Canada) 

KLM (via Panama) 

Vervoer in Jamaica

In Jamaica wordt links gereden. Met het stuur aan de rechterkant is dat zeker even onwennig. De minimum leeftijd is 21 jaar voor het huren van een auto. Rij voorzichtig en defensief en dan gaat het vanzelf. Jamaica beschikt over een goede busnetwerk, dat door Jamaicanen intensief wordt gebruikt. Voorbeeld is de Knutsford Express. Een goed alternatief zijn de taxi’s. Let daarbij op de licenties van JUTA en JCAL. Deze zijn herkenbaar aan de rode kentekenplaten. De wagens die bij deze organisaties zijn aangesloten kennen vaste prijzen. Vraag er naar voor vertrek.

Accommodaties

Het aanbod van accommodaties in Jamaica is enorm divers. Van luxe villa’s, grote hotel resorts tot kleinschalige lokale hotels. De belangrijkste toeristische regio’s ( Montego Bay, Ocho Rios en Negril) liggen in het noorden en het westen van het eiland. De meeste Jamaica bezoekers verblijven in een resort aan of nabij het strand. Deze resorts, variërend van 3 tot 5 sterren, bieden o.a. het all-inclusive concept, veel activiteiten en georganiseerde excursies. Een groeiend aantal individuele toeristen willen rondreizen op maat en ook zij kunnen kiezen uit de grote hotelketens, boetiek hotels, duurzame hotels, villa’s en “bed & breakfast” accommodaties.

info Icon

Wist je dat?

De meest beoefende sport in Jamaica is cricket. Het kwam met de Britten mee naar het eiland en verspreidde zich aan het einde van de 19de eeuw onder de bevolking. De eerste internationaal succesvolle Jamaicaanse sporters waren cricket spelers, die vooral in Groot Brittannië onder contract stonden. Deze successen in een sport, die oorspronkelijk gedomineerd werd door de koloniale heersers, droegen bij tot groei van het nationaal bewustzijn van de Jamaicanen.

Praktische tips

Valuta

100 Jamaica dollar (JMD) = 0,69 Euro (stand april 2020). Link wisselkoers: https://www.xe.com/currencyconverter/

Maateenheden

Op het eiland worden de Engelse maten nog steeds veel gebruikt: 1 Mile = 1,6 km; 1 Gallon = 3,79 l; 1 Pound = 453,9 gr

Tijdzone

In de winter -6 uur, zomer -7 uur

Netspanning

Veelal 110 Volt / 50 Herz; neem reisstekkers met 2 platte polen mee (Amerikaans systeem) 

Documenten

Er is geen visum nodig voor een toeristisch verblijf van minder dan 30 dagen. De Nederlanders en Belgen moeten in het bezit zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is na aanvang van de terugreis. Dit omvat ook een geldig retourticket of een vervoerbewijs en een bewijs van de eerste geboekte nacht.

Inentingen

Er zijn geen inentingen verplicht indien u direct uit Europa komt. Een toerist uit een land / regio waar Gele Koorts heerst of een toerist die er op bezoek is geweest binnen 6 weken voor aankomst dient een inentingsbewijs tegen Gele koorts mee te nemen. Advies is om contact op te nemen met een organisatie die inentingen verzorgd. Kijk ook op de IATA-link op https://www.visitjamaica.com/plan-your-trip/good-to-know/entry-requirements/

Veiligheid

Net zoals bij vele andere bestemmingen raad je ook voor Jamaica een voorzorgsmaatregelen aan: maak je een rondreis per auto, neem dan geen lifters mee en laat dan niets in de auto liggen. Neem niet te veel cash geld mee. Bijna overal worden de gangbare creditcards (Visa, Mastercard, American Express) geaccepteerd. Met bankpassen met Maestro-kenmerk kun je bij de ATM’s en de banken geld opnemen. Bij verlies zijn deze eenvoudig te blokkeren. De beste voorzorgsmaatregel is – zoals overal – gebruik je gezond verstand, kijk regelmatig om je heen, geef en toon respect aan de lokale bevolking en doe geen dingen die je ook in Nederland / België niet zou doen.

Trouwen

Jamaica is een geliefde trouwbestemming. Verschillende hotels hebben zich in het trouwen gespecialiseerd en regelen alle formaliteiten. Na een minimaal verblijf van 24 uur, en mits de aanvraag voor het trouwen vooraf is geregeld, kan de ceremonie plaats vinden.